Grena superferro
“Winorośli, sadów, owoców leśnych (jagody, maliny i jeżyny) oraz do leczenia niedoborów żelaza w ogrodach i trawnikach.”
Worki 25kg – 500kg
GRENA SUPER z żelazem jest szczególnie przydatny w glebach, w których występuje niedobór żelaza i zawiera 40% matrycy organicznej GRENA, która zapewnia obecność wielu aminokwasów, kwasów huminowych i fulwowych oraz 5% żelaza z siarczanu żelaza. Obecność kwasów huminowych i fulwowych pozwala na stabilizację procesu mineralizacji, co bez nich nastąpi szybciej i doprowadzi do procesów ługowania; W rzeczywistości kwasy humusowe i fulwowe są odpowiedzialne za powstawanie kompletów humianowych z elementami chemicznymi obecnymi w glebie, takimi jak kwas huminowy, który z żelazem staje się huminowym związkiem żelaza.
Związek żelaza humusowego jest rozpoznawany przez roślinę i dlatego jest lepiej asymilowany. Aminokwasy zawarte w naturalny sposób są z kolei aktywatorami wpływu proliferacji korzeni i chelatacji, co pozwala przez system korzeniowy absorbowanie NPK zmineralizowanego w glebie, a poprzez promowanie produkcji związków organicznych zwiększa zdolność do absorbowania składników odżywczych, w tym żelaza.
Z tego powodu nawożenie GRENA SUPER + żelazo (Fe) jest niezbędna w leczeniu i zapobieganiu niedoboru żelaza, ponieważ GRENA SUPER Ferro dostarcza żelazo, które jest natychmiast dostępne i uniemożliwia to, ponieważ GRENA SUPER FERRO tworzy rezerwy żelaza dla kolejnych faz fenologicznych rośliny.
UPRAWY | CZAS* | ZASTOSOWANIE* | DAWKA/HA* |
---|---|---|---|
Winnice | Od jesieni do późnej wiosny | Rozprowadzić produkt mieszając z ziemią | 600-1000 kg/ha |
Sady (owoce ziarnkowe, owoce pestkowe, owoce cytrusowe itp) | Od jesieni do późnej wiosny | Rozprowadzić produkt mieszając z ziemią | 600-1000 kg/ha |
Owoce leśne (jagody, maliny i jeżyny) | Od jesieni do późnej wiosny | Rozprowadzić produkt mieszając z ziemią | 800-1200 kg/ha |
KOMPOZYCJA
- Substancja organiczna 38%
- Aminokwasy i białka 18%
- Kwasy huminowe i fulwowe 11%
- Wilgotność 7%
- Całkowity azot (N) 3%
- Azot organiczny (N) 3%
- Całkowity bezwodnik 2%
- fosforowy (P2O5)
- Całkowity tlenek potasu (K2O) 1%
- Węgiel organiczny (C) 22%
- pochodzenia biologicznego
- Bezwodnik siarkowy (SO3) 7%
- Całkowite żelazo (Fe) 3%
- C/N 7.3
AMINOKWASY W GRENA MATRIX
- Kwas asparaginowy 1,25 g/100 g
- Kwas glutaminowy 1,62 g/100 g
- Alanina 1,02 g/100 g
- Arginina 0,83 g/100 g
- Fenyloalanina 0,56 g/100 g
- Glicyna 0,95 g/100 g
- Hydroksyprolina 0,22 g/100 g
- Izoleucyna 0,62 g/100 g
- Histydyna 0,31 g/100 g
- Leucyna 1,10 g/100 g
- Lizyna 0,56 g/100 g
- Proline 0,85 g/100 g
- Serina 0,87 g/100 g
- Tyrozyna 0,33 g/100 g
- Threonina 0,59 g/100 g
- Valina 0,80 g/100 g
- Cysteina i cystyna 0,18 g/100 g
- Metionina 0,19 g/100 g
- Tryptofan 0,09 g/100 g
WOLNE AMINOKWASY
- Kwas glutaminowy 0,062 g/100 g
- Alanina 0,115 g/100 g
- Leucyna 0,053 g/100 g
MIKROELEMENTY
- B 2,30 mg/kg
- Fe 330 mg/kg
- Mn 18,6 mg/kg
- Cu 2,87 mg/kg
- Zn 33,6 mg/kg
ŹRÓDŁO
- Hydrolizowane białka pochodzenia zwierzęcego w wyniku hydrolizy termicznej, Siarka żelaza